Gävlebocken

Sedan 1966, då reklammannen Stig Gavlén kom med idén om en halmbock, så har det varje år byggts upp en 13 meter hög och 3 ton tung halmbock på Slottstorget i Gävle. En trevlig tradition som har kommit att bli internationellt känd, men då på grund av den misshandel och vandalisering som bocken blivit utsatt för. Den vanligaste förekommande formen av vandalisering är brand, någon som har rubricerats mordbrand, ett mycket allvarligt brott. Man har vidtagit en hel del åtgärder genom åren för att skydda bocken från förstörelse, bland annat genom kameraövervakning och att stationera ut vakter som fått vakta bocken under julhelgerna.

En het tradition

1966, året den första bocken restes av Gävles brandkår stod bocken orörd till tolvslaget på nyårsafton då den plötsligt stod i lågor. 2016 brann Gävlebocken redan på invigningsdagen, vilket är rekordsnabbt. Det var den 30:de gången som man bränt ner bocken. Oklart är varför den brann för första gången, men traditionen håller i sig och redan 1988 kunde man spela på hur länge bocken skulle stå oskadd. Bocken bekostas av skattebetalarna och notan ligger på 250 000 kronor, och då räknar man inte in arbetskostnaderna och förebyggande arbetsåtgärder. Ett medborgarförslag skickades en gång in till kommunen där man ville att kommunen själva skulle stå för eldandet, något som snabbt röstades ned.

Andra typer av sab

Man har nästan alltid lyckats förstöra bocken på ett eller annat vis. Den har visserligen genomgått fredliga år då den överlevt både jul och nyår, men de överskuggas av alla de gånger den utsatts för sabotage. 1976 körde en Volvo Amazon in i bockens bakben så den föll ihop. Bakom ratten satt en student som troligen planlagt alltihop, så det rörde sig inte om en olycka. 2001 hade en amerikansk turist deltagit i traditionen och gjort sig skyldig till bockbränning. När polisen grep honom sa han till sitt försvar att han hade “hört om traditionen på en fest”. 2005 sköt en pepparkaksgubbe och en tomte eldpilar på bocken så den tillslut fattade eld.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit